שימור פוריות לרווקות מאוחרת- הקפאת ביציות
רוב הנשים יופיע אצלן המחזור החודשי בגיל 12 ויסתיים בין גיל 45 ל 55.
על אף מחזור חודשי במשך קרוב ל 40 שנה ותהליך ביוץ מתמיד בכל חודש, סיכוייה של האישה להרות פוחת עם השנים.
נתונים סטטיסטיים מראים שאשה מעל גיל 40 סיכוייה להרות הינם 5% לחודש.
מהו הגיל המכריע בו חל שינוי בכושר הפוריות?
גיל 35. בגיל זה ישנה ירידה דרסטית באיכות הביציות.
כיצד אפשר לשמר את הביציות האיכותיות מהגיל הצעיר?
בעולם הרפואה הקפאה היא אחת האפשרויות לשמר תאי אנוש ואפילו איברים. הקפאה בחנקן נוזלי ב 196- מעלות. ההקפאה מאפשרת לשמר תא חי בהווה ולהשתמש בו בעת הצורך בעתיד.
עד לפני כמה שנים לא היה ניתן להשתמש בביציות קפואות, כיון שהביצית שהינה התא הגדול בגוף האדם, מכילה כמות גדולה של נוזלים. ובתהליך ההפשרה נוצרו גבישי קרח שפגעו בדופן הביצית. אמנם בס”ד בשנים אחרונות בגלל המצאה מיוחדת בשיטת ההקפאה (ויטרפיקציה), נוצרה הזדמנות לשמר את הביציות האיכותיות מהגילאים הצעירים יותר ע”י הקפאתן.
מה הסיבה לבצע שימור פוריות?
הסטטיסטיקות מראות שאשה צעירה בגילאי 30, הסיכויים שלה להרות גבוהים בהרבה מאשה בגילאי הארבעים. הסיבה: הקב”ה טבע בבריאה שהביציות בשנות הפוריות הראשונות הן תקינות גנטית, ועם השנים הן פחות תקינות. וזה גורם לקושי להיקלט, הפלות, שכיחות מומים עובריים כמו הטריזומיה 21 (תסמונת דאון).
פגשתי הרבה זוגות שהתחתנו מאוחר וחלקם נצרכו וצריכים טיפולי פוריות. אילו האישה הייתה משמרת פוריותה בגיל צעיר, היה נחסך מהזוג לעבור טיפולים מלאי אכזבות ובחלקם אף ללא תוצאות, ה”י.
- כיצד מתבצע תהליך שימור פוריות?
- כמה ביציות צריך להקפיא?
- כמה ביציות יגיעו לכלל הריון/לידה?
- מאיזה גיל רצוי לבצע שימור פוריות?
- האם ישנן בדיקות המנבאות את יכולת הפוריות?
- שימור פוריות ממומן ע”י משרד הבריאות?
כיצד מתבצע תהליך השימור?
התהליך עצמו מורכב מכמה שלבים
- בדיקות ותוכנית טיפול
- טיפול הורמונלי
- שאיבת ביציות
- שימור הביציות
בדיקות ותוכנית טיפול – המטופלת אמורה לעבור מספר בדיקות כלליות והורמונליות טרם הטיפול. בהתאם לבדיקות ההורמונליות נקבעת ‘תוכנית טיפול’, תוכנית זו הינה הערכה גסה לכמות ההורמונים/זריקות שעל המטופלת להיערך אליהם.
טיפול הורמונלי – בתחילת המחזור החודשי המטופלת מזריקה הורמונים לגוף ע”י מחט דקה לפי תוכנית הטיפול. כמות ההורמונים שונה מאישה לאישה, וזאת בהתאם לרמת הפוריות/רזרבה שחלתית שלה. במהלך ימי ההזרקה עוקבים ע”י בדיקות דם ואולטרה-סאונד אחר תגובת הגוף להורמונים, כאשר ע”י האולטרה-סאונד רואים בבירור את גודל הזקיקים. ובהתאם לתוצאות, המטופלת תשנה או תחליף את ההורמונים . משך ימי ההזרקה תשעה עד חמשה עשר יום ולפעמים אף יותר, עד אשר נוצרים מספר זקיקים גדולים/בשלים. לא כל הזקיקים הנצפים באולטרה-סאונד מכילים ביצית בשלה ראויה להקפאה. חלק מהזקיקים גדולים מידי והביצית שבתוכם עברה תהליכי הזדקנות, וחלקם קטנים והביצית אינה בשלה. לפעמים ישנם זקיקים ריקים.
שאיבת הביציות- כשהזקיקים בשלים הם נשאבים מחוץ לגוף. תהליך זה נקרא, ‘שאיבה’.
במהלך השאיבה מוחדרת מחט דקה מונחית אולטרה-סאונד מקיר הנרתיק עד לשחלה ללא כניסה לחלל הרחם. בתוך המחט מופעל ואקום השואב את תוכן הזקיקים שבהם נמצאים הביציות.
השאיבה מתבצעת בהרדמה מלאה. מדובר בהרדמה כללית קלילה שפגה לאחר זמן קצר, ללא תופעות לוואי מיוחדות
שימור הביציות – השלב הסופי שבתהליך. הביציות מוקפאות אחת אחת במיכל עם חנקן נוזלי במינוס 196 מעלות. עדיין אין מספיק מידע לגבי איכות הביציות לאחר מספר שנים.
בארגון ‘לגדל’ צברנו הרבה ניסיון בשימור פוריות. הבחורה מקבלת מעטפת מלאה. ליווי רגשי ועזרה טכנית ע”י גב’ מטעם הארגון. מידע רפואי מקצועי ותקשורת רציפה מול בתי החולים והרופאים. ועזרה בהשגת תרופות פריון. ישנה חשיבות גדולה לעבור את התהליך עם ליווי ומעטפת מלאה, ע”מ למזער את הקושי ולקבל מענה לכל הצרכים העולים תוך כדי הטיפול.
כמה זמן השאיבה?
פעולת השאיבה עצמה אורכת בערך 10 דקות. השהייה בבית החולים מוערכת כ 4 שעות.
כמה זקיקים/ביציות אפשר להגיע בשאיבה אחת?
תלוי ברמת הפוריות/רזרבה שחלתית של המטופלת.
אצל חלק מהמטופלות, אפשר לגרום ע”י זריקות הורמונים להגיע לשלב הביוץ עם 20 ואף יותר ביציות, וישנה עדיפות למקסם את מספר הביציות בשאיבה אחת, מכיוון שהתהליך הינו כירורגי ובהרדמה מלאה. אך מספר רב של ביציות במחזור אחד עלול לגרום לתופעה של גירוי יתר שחלתי, עם תופעות לוואי לא נעימות. וכיון שבמצב קיצוני הגירוי יתר עלול להיות מסוכן, פעמים שמבטלים את הטיפול. לכן נדרש איזון בין שמירה על בריאות האישה והגעה למספר רב של ביציות.
מהניסיון שהצטבר בארגון ‘לגדל’ רובן מגיעות בין 10 ל 20 ביציות בסבב אחד.
כמה ביציות יגיעו לכלל הריון/לידה?
תלוי בעיקר באיכות הביציות. הגורם המכריע המשפיע על איכות הביציות הינו גיל המטופלת. אפשר לומר בהערכה גסה שמי שתקפיא 20 ביציות סביבות גיל 35 בסבירות גבוהה מאוד בס”ד תגיע להריון ולידה. וגם עם סיכוי ל 2 לידות ויותר.
האם צריך לפתוח את הבתולים לקראת תהליך השימור?
לא בהכרח.
במעקב זקיקים בד”כ, מבוצע אולטרה-סאונד ע”י הכנסת המתמר (מכשיר בגודל אצבע השולח גלי קול) לנרתיק (וגינלי), כיון שהזקיקים נמצאים בשחלות והשחלות קרובות לנרתיק. אך כשישנם בתולים א”א לבצע כראוי אולטרה-סאונד וגינלי, אלא צריך לבצע אולטרה-סאונד מהבטן (אבדומינלית), עם תמונה לא מספיק ברורה. כמו כן ביצוע שאיבת הביציות המתבצע דרך קיר הנרתיק מורכבת יותר כשישנם בתולים (ולפעמים אף אינה אפשרית). בגלל אתגרים אלו, בחורה שחשוב לה לשמור על בתוליה, רצוי שתהיה רופאה שתהיה קשובה לצורך אישי זה, ותתאמץ לשמר אותם ככל הניתן.
מאיזה גיל רצוי לבצע שימור פוריות?
משרד הבריאות מאפשר שימור פוריות החל מגיל 30 עד גיל 41. ניתן להשתמש בביציות המוקפאות עד גיל 54. אין המלצה אחידה לכלל הנשים מתי לגשת לטיפול.
לפני שמחליטים מתי לגשת לתהליך ניתן ע”י בדיקות פשוטות (FSH- AMH -AFC) להעריך את פוריות המטופלת ובהתאם לנתונים לקבל החלטה.
טיפול זה מבחינה רפואית אכן פשוט, אך טומן בחובו מורכבות רגשית והלכתית על כן חובה להיוועץ.
מגיל 31 ומעלה צריך בהחלט לגשת לשימור, כל שנה קריטית בגילאים אלו.
מהי רזרבה שחלתית?
ישנו הבדל מהותי בין מערכת הרביה הגברית לנשית. הגבר מייצר באשך תאי זרע 24/7 בכל פעימת לב. לעומת זאת אצל האישה אין ייצור של ביציות. האישה בעודה עוברית ברחם אימה קיבלה בתוך השחלה את סך הביציות שישמשו אותה למשך כל שנות הפוריות. ככל שנותרו בשחלה מספר רב יותר של ביציות – רזרבה שחלתית, סימן שהאישה פורייה יותר.
האם ישנן בדיקות המנבאות את יכולת הפוריות?
בהחלט. ישנן שלוש בדיקות המראות על רזרבה שחלתית.
האם ישנה הגבלה על מספר הביציות שניתן להקפיא?
אכן ישנה הגבלה. מצורף קישור. (ניתן לקבל ייעוץ אצלנו ב’לגדל’ לבדוק פרטני לגבי הגבלה זאת ).
כמה ביציות רצוי להקפיא?
אין תשובה חד משמעית. ברור שככל שיוקפאו יותר ביציות ישנו סיכוי טוב יותר להצלחה. אך שאלה זאת כמו כל שאלה בתחום זה מורכבת מהיבטים רבים.
האם ייתכן הריון טבעי מהביציות שהוקפאו?
לא. הסיכוי היחיד להרות מהביציות הינו ע”י טיפול הפריה חוץ גופית. כאשר המטרה היא למנוע ככל הניתן טיפולי הפריה חוזרים וכושלים בגיל מאוחר.
מה העלות של שימור פוריות? והאם יש מימון לזה?
המחיר לטיפול עצמו נע בין בתי החולים השונים. כיון שהתהליך מוגדר כתהליך לא רפואי,, בתי החולים מתמחרים כרצונם עם גמישות ו’מבצעים’. לכן כדאי לברר עלויות. המחירים נעים בין 6500 ₪ ל7500 ₪ ומעלה. המחיר הוא רק עבור הטיפול בבית החולים.
עלות משמעותית בטיפול הן התרופות. ייתכן סביבות ה10.000 ₪ בשונה מטיפולי הפריה לזוגות שם יש מימון של מעל 80% בעלות התרופות, בשימור פוריות המטופלת נאלצת לשלם מחיר מלא. במדיה וברשתות החברתיות ישנו הרבה סחר מכר בתרופות פוריות, ולשמחתנו רוב הבחורות שלנו לא חשופות לערוצי תקשורת אלו. אפשר להיעזר דרך ארגון לגדל כיצד להשיג את התרופות, (עשרות מקרים שליווינו דאגנו שאף אחת לא תשלם מחיר מלא).
האם אין סיכון ‘להכניס’ לגוף כמות הורמונים כ”כ גבוהה?
שאלה זאת אמורה להתדיין מול הרופאה המטפלת!
בספרות הרפואית אין אחידות דעים לגבי החשש מפני נטילת הורמונים, יש הטוענים שאין כל מניעה, ומנגד הטוענים שהורמונים אינם בטוחים.
אך חשוב לזכור! מטרת הטיפול היא למנוע מצב של טיפולים הורמונליים ארוכים ומתישים בגיל מאוחר יותר. כמו כן מטופלות הפריון נבדקות טרם הטיפול, וכבר ממספר מקרים שליווינו, עקב טיפולי הפוריות גילו בעיות רפואיות שלולא הטיפולים ייתכן שהיו מגלים אותם מאוחר מידי.
מאמרים נוספים בנושא:
- מאמרים רפואיים
- הרב שלמה טאוב
- 24/11/2017
- כל הזכויות שמורות
צרו קשר:
- משרדי לגדל: 08-9116060
- נייד: 055-6639322
- אימייל: [email protected]
התינוק הבא בזכותך!
ע”י תרומה לארגון ‘לגדל’ אתם שותפים בתינוק הבא שיגיע לזוג שכ”כ כמה ומצפה אליו