שחלה פוליציסטית

מאמרים רפואיים

שחלה פוליציסטית
(PCO-polystic oviries)

מאמר זה עוסק בבעיות פוריות הנובעות מתסמונת ‘שחלה רב כיסתית’. לנשים עם תסמונת זו ישנן בעיות נוספות המצויות בשכיחות יתר ביחס לאוכלוסייה הכללית, , ואין מטרת מאמר זה לעסוק בהן

שחלה פוליציסטית (PCO-polystic oviries)

מאמר זה עוסק בבעיות פוריות הנובעות מתסמונת ‘שחלה רב כיסתית’. לנשים עם תסמונת זו ישנן בעיות נוספות המצויות בשכיחות יתר ביחס לאוכלוסייה הכללית, , ואין  מטרת מאמר זה לעסוק בהן

.שחלה פוליציסטית (שחלה רב כיסתית). הינה תיאור מצב של שחלה המכילה בתוכה זקיקים רבים (מעל 12 כשגודלם הוא בין 2-9 מ”מ), או כשנפח השחלה מעל 10 מ”ל.

שכיחות התופעה בין 7% ל 8%  לנשים בגיל הפוריות.

מעניין לציין שההגדרות החדשות לצרוך קביעת תסמונת שחלות פוליציסטיות לא מחייב כלל מראה סונוגרפי של שחלה פוליציסטית, ולסירוגין יתכן נשים אשר להן מראה סונוגרפי של שחלה פוליציסטית, ואינן סובלות מבעיית פוריות.

האגודה האמריקנית לרפואת פוריות ASRM, והאיגוד האירופאי לרפואת פריון  ‘ESHRE הציעו בשנת 2003 את שלושת התנאים דלהלן לתסמונת השחלה הפוליציסטית, אשר בהתקיים שניים מתוכם, תחשב האשה כסובלת מתסמונת ה’שחלה פוליציסטית’ והן נתקבלו באופן רחב מאוד. ולהלן ההגדרות: 

  1. מראה פוליציסטי באולטרה-סאונד של השחלה. לקביעת האבחנה נדרשת ספירת 12 זקיקים בקוטר של 2-9 מ”מ, (למעט במקרה שישנו זקיק אחד בגודל 9 מ”מ), הזקיקים מסודרים בהיקף השחלה והשחלה נראית כמעוטרת ב”שרשרת פנינים”, או כשנפח השחלה יותר מ 10 מ”מ, היא מוגדרת כפוליציסטית. אין צורך ששתי השחלות יהיו במראה זה מספיק אפי’ שחלה אחת,
  2. סימנים אנדרוגנים (זכריים) או קליניים כגון: שיעור יתר, אקנה, התקרחות גברית ועוד, או הימצאות הורמונים זכריים בדם.
  3. ביוץ לעיתים רחוקות או אי ביוץ[1], (אוליגומנוריאה-מיעוט ביוץ. אמנוריאה- חסר ביוץ).

 בכל מחזור קיים ע”י היררכיה ברורה ושרשרת הורמונים, תהליך  שמבין הזקיקים שגדלים כל חודש (תהליך שמתחיל כבר בסוף המחזור הקודם), נבחר ביום החמישי של המחזור זקיק דומיננטי. זקיק זה גדל עי”כ שקיים בו רצפטורים (קולטנים) אשר רגישים יותר לרמת ה-FSh   משאר הזקיקים האחרים. הזקיקים האחרים עוברים תהליך ניוון ונשאר הזקיק הדומיננטי לבדו. חלק ניכר מהנשים הסובלות משחלה פוליציסטית, ביטוין הקליני הינו מיעוט ביוץ או חסר ביוץ, תופעה זאת מתרחשת עקב שרשרת הורמונלית לא מסודרת וחוסר היררכיה, אשר גורמת לכך שגדלים כמה זקיקים בכל חודש ואין זקיק דומיננטי שנבחר ועל כן לא מתחיל תהליך ביוץ, ומשום כך לא מגיעה וסת בזמן(אין ביוץ אין וסת). לרוב הוסת מגיעה אחר תקופה  ממושכת, לעיתים מלווה בביוץ ולעיתים לא, במקרה שאין ביוץ הדימום נובע עקב התפוררות רירית הרחם המעובה. משום כך הדימום הינו מאסיבי וממושך יותר.

הטיפול: חשוב מאוד לדעת!!! לנשים הנמצאות בעודף משקל, מומלץ מאוד מאוד לרדת במשקל 5% עד 10% ממשקלן, הרבה פעמים המערכת ההורמונלית חוזרת לסדרה ובעיית הפוריות נפתרת. מה עוד שיורדת שכיחות ההפלות כיון שעודף משקל ו   Pcoיתכן שמעלה את סיכויי ההפלות[2].

הטיפול התרופתי: איקקלומין Clomifen ,סיכויי הביוץ מוערכים בכ-80% ,הריון מושג בכ-40%, הריון מרובה עוברים 8% עד 10%. מנגנון פעילות האיקקלומין הוא פעולה אנטי אסטרוגנית (במינוח מופשט האיקקלומין מורה לגוף שאינו מתפקד כראוי, ובתגובה הגוף מאיץ את המערכת ההורמונלית ע”י העלאת ה-FSH), החסרונות באיקקלומין הם היות והוא אנטי אסטרוגני ישנה פגיעה בריר צוואר הרחם ובעובי רירית הרחם בחלק מהמקרים, ולכן חשוב לעקוב אחר הריר הצווארי ורירית הרחם, ע”מ לנסות להתגבר על תופעת לוואי זאת. אפשר לשלב תכשיר אסטרוגני ע”מ להתגבר על בעיית הריר/ית, כדוגמת אסטרופם[3].

אם טיפול זה לא צלח, ובהנחה שהזרע תקין המלצתנו היא להתמיד בטיפול למשך 6 חודשים, אפשר לנסות לאחר מכן כל מיני וריאציות כגון שילוב של איקקלומין עם [4]Ovitrel ודומיו ע”מ לתזמן את מפגש הזרע/ביצית ובכך להגביר את הסיכויים, אך רופאים רבים מעדיפים לעלות שלב לטיפול בזריקות, מנגנון הפעולה של הטיפול בזריקות שונה לחלוטין מהאיקקלומין, כיון שבזריקות הגוף מקבל באופן ישיר את ההורמונים הנדרשים לתהליכי הביוץ Fsh/Lh ואין את ההשפעה האנטי אסטרוגנית, הריון מושג באופן מעט גבוה מאשר האיקקלומין, אומנ’ חשוב מאוד להיות במעקב יותר צמוד מחשש לתופעות לוואי שחייבות השגחה.

אם גם הטיפול בזריקות לבד לא צלח, ובשקלול עם עוד נתונים מתחילים טיפול הזרעה IUI עם זריקות למשך כמה חודשים, ולאחר מכן אם גם זה לא צלח ובהנחה שנעשו ומוצו הבירורים המקיפים לשלב זה, עוברים ל תהליך ההפריה החוץ גופית IVF.

 

מעניין לציין שישנם דיווחים על כך, שבגיל 30 ומעלה לפעמים המחזורים חוזרים לסדרם, אחת ההשערות הם שעקב ירידה בתגובה השחלתית בגילאים אלו על כן המערכת לא מגיבה בגדילת כמה זקיקים.[5]

 

חשוב לזכור!!! להיות בידיים טובות, ומעקב חיצוני של יועץ בתחום, ע”מ להימנע מטעויות. ולחסוך הרבה טרחות וטרדות הנובעות מחוסר הבנה והתמצאות באפשרויות הקיימות.

 _____________

 

[1] מיילדות גניקולוגיה ופוריות, מאמרם של אמיר רבהון דר’ אריאל ויסמן ופרו’ דוד לברן עמ’ 489-495′

[2] במחקר שנעשה בנשים לאחר טיפול IVF אשר שיעור ההפלות הכללי שם עומד על 20%,  עלה שיעורם של ההפלות לסובלות מ PCO ל 30%.

[3] מאמרו של פרו’ זיידמאן

[4] Ovitrel הינו תכשיר המכיל את הורמון ה LH  (הורמון הביוץ) וגורם לביוץ לאחר 34/36 שעות.

[5] מתוך דברים שנאמרו בכנס המרכז הארצי לפריון, ד”ר תדהר זן בר.

מאמרים נוספים בנושא:

  • מאמרים רפואיים
  • הרב שלמה טאוב
  • 24/11/2017
  • כל הזכויות שמורות

צרו קשר:

התינוק הבא בזכותך!

ע”י תרומה לארגון ‘לגדל’ אתם שותפים בעוד תינוק לזוג שכ”כ כמה ומצפה אליו

אפשרות תשלום זו אינה פעילה

אנא נסו אפשרויות תשלום נוספות