צילום רחם

מאמרים רפואיים

צילום רחם
(HSG, Hysterosalpingogram)

בצילום רחם מדגימים את הרחם והחצוצרות באמצעות הזרקת חומר ניגוד, היות ורקמות הרחם והחצוצרות רכות, לכן  לא ניתן לזהותם בקרני רנטגן, ע”מ לזהותם נדרש מילוי של הרחם בחומר ניגוד (יוד בד”כ) המזוהה בקרני הרנטגן.

בצילום רחם מדגימים את הרחם והחצוצרות באמצעות הזרקת חומר ניגוד, היות ורקמות הרחם והחצוצרות רכות, לכן  לא ניתן לזהותם בקרני רנטגן, ע”מ לזהותם נדרש מילוי של הרחם בחומר ניגוד (יוד בד”כ) המזוהה בקרני הרנטגן.

 באמצעות צילום הרחם ניתן לזהות מספר פתולוגיות. פירוטם בסדר עולה פיזיולוגי.

 צוואר הרחם- פגם בצוואר הרחם, מה שמכונה “אי ספיקה צווארית”, מה שעלול לגרום להפלות מאוחרות או ללידות מוקדמות.

 רחם- שרירנים, פוליפים, מחיצה תוך רחמית, רחם דו קרני/חד קרני, הידבקויות קשות.

חצוצרות- סתימה בחצוצרה, אשר גורמת שהביצית/עובר לא יורד/ת במעבר החצוצרה.

 את הצילום מבצעים בין תום הווסת (כשרחם נקי מדימום) לביוץ, ע”מ להימנע מביצוע הצילום בנוכחות הריון, (יש רופאים שמסכימים לבצע אף  אחר הביוץ בתנאי שהזוג לא קיימו יחסים).

 את פעולת הצילום מבצעים ללא הרדמה, כיון שהפעולה אינה כואבת במיוחד.  בתחילה האשה נשכבת על גבה כבתנוחה גניקולוגית, ובאמצעות מכשיר הספקולום הרופא מפסק את קירות הנרתיק. צוואר הרחם נגלה, דרכו מוכנסת הצינורית ע”מ למלאות את חלל הרחם בחומר ניגוד. חומר הניגוד ממלא את חלל הרחם, ואז בצפייה במסך כשהכל תקין, נראה החומר הממלא את הרחם בצבע לבן כשצורת הרחם סימטרית ואחידה.  כמו”כ נצפות החצוצרות כשני קווים דקים ומעוקמים, והחומר הזולג מהחצוצרות לאגן נצפה מפוזר ברחבי האגן.

כאשר קיימת פתולוגיה בצילום הרחם, ישנם כמה אפשרויות אשר יראו על ההפרעה בהתאם לפתולוגיה. כאשר הרחם אינו מתמלא בצורה אחידה, הדבר מצביע על אפשרות של שרירנים/פוליפים ברחם, אם לא נצפה הנוזל בחצוצרה הדבר מעיד על חסימה בחצוצרה. כאשר ישנה חסימה בחצוצרה, ישנם רופאים המתמחים בפתיחת החצוצרה תוך כדי פעולת הצילום. או ע”י הזרקה סלקטיבית לפתח החצוצרה, או ע”י צנתור החצוצרה ע”י מוליך.

    גם כאשר הבדיקה נמצאת תקינה, ישנם דיווחים על עליה בשיער ההריונות לאחר הבדיקה, ההשערה היא שעקב שטיפת החצוצרות ע”י חומר הניגוד במהלך הבדיקה, מוסרות חסימות קטנות אשר גרמו להפרעה במהלך הביצית/זרע/עובר.

    ישנן כמה גישות כיצד לאטום את צוואר הרחם ע”מ שחומר הניגוד הממלא את הרחם לא יזלוג חזרה לכיוון הנרתיק, הגישה הישנה היא ע”י תפיסה במכשיר עם שיניים ועל ידו אוטמים את הצוואר בראשו ובמקביל משיכה של חלקו התחתון של הצוואר. הגישה החדישה והנעימה יותר, היא ע”י החדרת בלון בתוך צוואר הרחם וניפוחו מעט מעל הצוואר ומשיכתו כלפי מטה. ישנה עוד גישה לאטום את הצוואר ע”י עטיפת צוואר הרחם במכשיר פלסטיק ויצרת ואקום בתוכו.

חווית הכאב הנובעת מצילום הרחם, משתנה מאוד בין אשה לאשה. כמו”כ הכאב משתנה עקב השיטה בה משתמשים לתפיסת הצוואר, ובצמיגות חומר הניגוד, ובעוצמת הזרקת החומר, וכן בידי הרופא המבצע. ובעיקר שסף הכאב והתגובה לכאב, הינו דבר אינדיבידואלי. לכן מיותר להיכנס לחששות מיותרות על סמך תחושות ותיאורי הכאב של אחרים/ות. אומנ’ מומלץ כשעה לפני הבדיקה לקחת משכך כאבים ובעדיפות על נר רקטלי.

 

מאמרים נוספים בנושא:

  • מאמרים רפואיים
  • הרב שלמה טאוב
  • 24/11/2017
  • כל הזכויות שמורות

צרו קשר:

התינוק הבא בזכותך!

ע”י תרומה לארגון ‘לגדל’ אתם שותפים בתינוק הבא שיגיע לזוג שכ”כ כמה ומצפה אליו

אפשרות תשלום זו אינה פעילה

אנא נסו אפשרויות תשלום נוספות