מתי יהיה הביוץ?
מתי יהיה הביוץ?
עבור חלק מהזוגות ישנה חשיבות קריטית לזהות את מועד הביוץ להשגת הריון.
מה הם הסימנים הפיזיולוגים והמעבדתיים לחיזוי הביוץ.
- כאב – ישנן נשים אשר מרגישות כאב בשיפול האגן לפני הביוץ, בצד (מיקום השחלות). כאב זה קרוי מיטלשמרץ (מגרמנית- mittelschmerz, אשר נובע ממתיחת הזקיק , טרם הביוץ.
- הפרשות – כיומיים לפני הביוץ ההפרשות הנרתיקיות הופכות להיות יותר שקופות ופחות צמיגות וחומציות. חלק משרשרת תהליכים הקורים בגוף לפני הביוץ. בכך מתאפשר לזרע לשהות בנרתיק ולחדור את ריר צוואר הרחם. (ישנם כדורי מניעה שחלק מהאפקט הוא יצירת ריר צמיגי מעין מחסום לתאי הזרע).
- ערכות ביתיות- מקלון המודד ערכי הורמון Lh [1] בשתן. כיון שהורמון זה מתחיל לעלות בחדות כ 24 עד 36 שעות לפני הביוץ, כאשר נמצא נוכחות מוגברת של הורמון ה Lh בבדיקת השתן (המקלון מזהה רק רמות גבוהות של הורמון זה), משוער שעד 24 או 36 שעות יתרחש הביוץ.
- מדידת חום השחר – שיטה שלא נעזרים בה הרבה היום קצת סבוכה וטרחנית.
- בדיקות דם: ישנם שני הורמונים שבהם נעזרים לחיזוי הביוץ.
הורמון ה Lh , והורמון הProgestron,
Lh– כאשר נמדד רמתו מעל 25 לערך, הביוץ יתרחש עד 36 שעות. כאשר ההורמון נמוך בערך מתחת ל 20 , ישנן שתי אפשרויות: לפני ביוץ או אחרי. ובצירוף עם תוצאת הפרוגסטרון ניתן לדעת אם עבר כבר הביוץ.
Progestron [2] – כאשר התוצאה בבדיקת דם מעל 5 זהו בד”כ אחרי ביוץ.[3]
הורמון הEstardiol -זהו עוד הורמון שבאמצעותו ניתן לדעת אם הביוץ קרוב.
הורמון ה [4] Estradiol E2– כאשר רמתו של הורמון זה מעל 600 הביוץ קרוב בד”כ. אם ערכי ההורמון סביב ה 300 בד”כ זהו בתהליך הראשוני של גדילת הזקיק והביוץ יתרחש לאחר 3 ימים והלאה ממועד הבדיקה. (חשוב לדעת! לפני הביוץ ישנה צניחה ברמת האסטרדיול.
- אולטראסאונד (US), ע”י מדידת גודל הזקיקים[5] אפשר לשער מתי יהיה הביוץ. זקיק מבייץ בד”כ בין 18- 24 מ”מ, אם במעקב הופיע זקיק בשל ואח”כ נעלם או זקיק בטמט[6] זו”א היה ביוץ, כמו”כ ניתן להיעזר ע”י צפיה בנוזל בדוגלס שבד”כ נמצא שם אחרי הביוץ, נוזל זה הוא בעצם הנוזל הזקיקי.
לא תמיד הזקיק נעלם לפעמים הוא מתמלא דם (Hcl) או נוזלים, ונהפך אח”כ לציסטה.
______________
[1] LH -שמו של הורמון זה הוא “הורמון הביוץ” (הורמון ההצהבה, הורמון המחלמן), והוא הגורם לביוץ. רמתו של הורמון זה נשארת קבועה כמעט במהלך כל החודש אלא שלקראת הביוץ ישנה עליה חדה ומיד אחרי הביוץ נפילה חדה. יש תרופות שתפקידן לעצור את הורמון הlh ע”מ שלא יתרחש ביוץ, ולסירוגין תרופות שמכילות LH ממקור אנושי או סינטטי ותפקידן לגרום לביוץ.
[2] הורמון זה בתחילת הוסת נמוך ומתחיל לעלות קצת טרם הביוץ וממשיך לעלות עד כמעט לסיום הווסת, תפקידו הוא לתמוך ברירית הרחם ע”מ שלא תתפורר, ולתמוך בהריון המתפתח, ומשאין הריון הורמון זה נופל.
[3] להבדיל ממצב שישנם נשים אשר יש להם עליה בהורמון זה אף בתחילת הוסת (PCO) וצריך לשים לב לכך, ולטפל בהתאם.
[4] הורמון זה הוא מקבוצת האסטרוגנים ESTROGEN) ) הורמוני המין הנשיים, הורמון זה מופרש מהזקיקים הגדלים, וככל שהזקיקים גדלים רמתו של הורמון זה תעלה, לכן ככל שערכי ההורמון גבוהים אות הוא כי הזקיק גדל.
[5]בשחלה יש זקיק הדומיננטי אשר גדל במהלך החודש, בתוך הזקיק ישנה ביצית אשר בבשלותה פורצת את דפנות הזקיק ,מתחילת המחזור גדל הזקיק והביצית נשארת בגודל קבוע ולא משתנה 0.2 מ”מ, בד”כ הביצית פורצת את דפנות הזקיק כשהזקיק בגודל 20-24 מ”מ אם כי הטווח יכול להיות פחות או יותר לכאן ולכאן.
[6] זקיק בעל מראה לא סימטרי כמו כדור שיצא לו האוויר
מאמרים נוספים בנושא:
- מאמרים רפואיים
- הרב שלמה טאוב
- 24/11/2017
- כל הזכויות שמורות
צרו קשר:
- משרדי לגדל: 08-9116060
- נייד: 055-6639322
- אימייל: [email protected]
התינוק הבא בזכותך!
ע”י תרומה לארגון ‘לגדל’ אתם שותפים בתינוק הבא שיגיע לזוג שכ”כ כמה ומצפה אליו